Blog ószeres, akinél nem tudhatod milyen vackokat találhatsz amik talán még valamire jók lehetnek.
Tehetség és eredetiség nélküli, esetleges témaválasztású és minőségű műfajpróbálgató bohóckodás, játék.
Ne vedd komolyan, akkor nem teszünk sok kárt egymásban!

Utolsó kommentek


Kacatvilág nagyobb térképen való megjelenítése

web tracker

2008.05.10. 19:29 bcyke blogberlo, aki ott sem volt

kontroll

BKV ellenőrök most vastagon műsoron vannak.
Nagyon komolyan mondom és gondolom, hogy minden tiszteletem és sajnálatom azoké, akik ezen a pályán landolnak.
És ez most nem fikázás és lenézés, hanem teljesen tényszerű együttérzés.
Az egész helyzettel kapcsolatban, ami annyi más területen szinte ugyan így működik.
Azért használom a landolás kifejezést, mert nehezen tudom elképzelni, hogy ebben a légtérben bárki is komolyan gondolná, hogy ő erre a munkára hivatásszerűen készülne, erre az egész rémálomra életpályát tervezne.
Ide lehet csúszni, jobb híján kerülni, kényszerből ott lenni, de teljesen jó szívvel szabadon választani, azt nem nagyon hiszem.
Főleg itt nem.
Szoktam nézni arcukat, habitusukat, jellegüket, és hát nem az jön le, hogy a társadalom kiegyensúlyozott felsőbb rétegeiből kerülnének ki.
Inkább az van, hogy örülnek, hogy élnek, örülnek, hogy munkájuk van és dolgozhatnak.
És ebben benne van minden, ami kis hazánkban benne pang a levegőben.
Még a hullamosó is előrébb van, valszeg fizetésben is, de abban biztosan, hogy az ő kliensei nyugodtan viselik a velük végzett munkáját, míg az élők a tömegközlekedésen az ellenőrrel kapcsolatban leginkább a legrosszabb arcukat mutatják.
Ördögi kör.
Van egy amúgy sem teljesen kellemes meló, mert azt senki és sehol nem szereti, ha ellenőrizgetik.
De ez normál helyeken talán még annyira nagyon nem is fájna.
De ez itt koránt sem egy normális hely.
És itt mindig és minden fáj, csak pont soha nem az és ott, aminek és ahol kéne.
Aztán ebből természetesen már le is van desztillálva a kódolt káosz, össze-vissza indulat.
Ha itt a polgárok nagy része elé odaállnak szemtől szembe bármilyen szolgáltatásért járó ellenérték kifizettetésére, vagy a teljesítés ellenőrzésére, akkor a delikvens az egész cuccal kapcsolatos összes nyűgét és problémáját, minden jogos és jogtalan felháborodását, az egész elrontott élete minden búját és baját, a kutyája eltörött lábát, az egész kibaszott és elbaszott magyar politikát, a kurva Gyurcsányt és Orbánt, szal nagyjából minden belőle a belső frusztrációjából feltörő kígyót és békát a kérdést természetesen mindig és mindenhol rossz helyen feltevőre hány artikulálatlanul rá.
Akinek ezekhez természetesen semmi köze, azokról nem tehet, és azokkal kezdeni sem nagyon tud mit.
Még a saját területéhez tartozóakkal, amikkel kapcsolatban mint legalsó tégla eljár, még azokkal sem, nem hogy az egyebekkel.
De azért megkapja.
Gazdagon.
BKV ellenőrös példánknál maradva, összességében egy igen erősen ideges tömeggel kerülnek szembe, akiknek tele van a púpjuk a drága viteldíjakkal, a koszos járművekkel, a ritka járatokkal, az egész tömegben nyomorgással, az egész fővárossal, magával az egész országgal és a világgal.
Mert valljuk meg, azért összességében, tömeg mivoltában tekintve, ez a fővárosi nem egy kellemes, kisimult, nyugodt, figyelmes és empatikus társaság.
És ezek az érzések, indulatok, viselkedésben testet öltött megvalósulásuk, nagyon erősen sugároznak az ellenőrökre, sokkal erősebben mint Tihanyi mágus energetizálása a BP TV-ből a gyógyulni vágyókra.
És ebben a helyzetben itt már lehetnének a legképzettebb pszichológusok, háborús övezeteket megjárt túsztárgyalók, a vége csak kevéssel lenne jobb, mint ami most van.
Ezt azok sem bírnák.
Szerintem ezt ember nincs aki bírná.
És többek között ezért is, meg a kezdésben felvázolt egyebekért is, itt ebben az ellenőr pozícióban nem ezek a speciálisan jól képzett tagok vannak.
Nincs az a kommunikációs tréning sorozat, ami kiegyenesítené ezt az ebben az időpillanatban együtt mozgó utas és ellenőr közeget.
Zsigerből és élből prejudikál mind a két oldal, prekoncepciókkal feszülnek egymásnak saját zavartságaikkal, mikor még fel sem szálltak a járművekre.
Aztán jön a csikágó.
Az utas leugatja és leköpi az ellenőrt, az ellenőr visszaugat és rángat.
Utas ha erősebb leszarja az ellenőrt és semmit nem mutat, ellenőr hogy behozza a normát, csapatban vadászik gyengébbekre.
Összeáll a kép.
Olyan, amit az Animal Planet adón láthatunk természetfilmekben a természet, és a benne léő állatvilág evolúciójáról.
Csak az a szar, hogy mindig a kép összeállt része adja meg az alaphangulatot.
nem csak itt, máshol is.
Mindenhol.
Akik ilyen típusú ellenőrök, azok teljesen jól elvannak az ilyen típusú utasokkal, sőt mint ha kellenének is egymásnak.
A normális ellenőrök pedig tök kulturáltan és normálisan ellenőrzik a normális utasokat, sőt nem csak azokat, ők még a normálatlanokat is patent módon kezelik.
Az idióta ellenőrök meg idióta módon basztatják a normális utasokat.
Van minden kombináció.
De az összképből ugyan az jön le, mint bármi másban az országban.

14 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kacatvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr60462892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Odaát (bkvfigyelo.blog.hu/2008/05/09/berletet_lopnak_az_ellenorok_a_moszkvan#comments) írtam:

Az a helyzet, hogy kezdünk visszatérni egy korábbi evolúciós állapothoz, miszerint annak van igaza, az tud érvényesülni, aki testi fölényben van, fizikailag erősebb, agresszívebb. Ez figyelhető meg számtalanszor az ellenőr-utas viszonyban (lásd nagydarab ellenőr vs. kistermetű lányka, biztonsági őr horda vs. srác az éjszakai buszon, megszeppent ellenőr vs. 120 kilós kancigány stb.), de az élet más terültetein is. Elég elkeserítő és szánalmas dolog, hogy 2008-ban itt tartunk. Még szerencse, hogy nálunk nem tartható szabadon fegyver, mert akkor nap mint nap vér is folyna.
Még sosem láttam külön írva, hogy "koránt sem".
Közepesen gyakran járok vendéglőbe, és a keserű tapasztalatom az, hogy a pincérek teljesítménye a jószándékú amatőrtől az alkalmatlanig terjed.

A súlyosabb esetek felett étkezőtársaim (általában feleség, néha egy-egy barát) gyakran elmerengenek, miszerint hogyan mehet ilyen ember vendéglátóiparba? Ilyenkor azzal vigasztalom őket, hogy úgy, hogy ha kettővel több kereke lenne, akkor mehetne valami rendes állásba is, de mint látod, nincs neki, kénytelen itt lenni.

Persze vannak jó pincérek is, meg kiválóak is, több ismerősöm is hallott róluk.

És akkor a pincér a BKV-ellenőrhöz képest, ugye, elit.

Kár, mert megnéznék egy penge BKV-ellenőrt!
Találkoztam már életemben normálissal is. Az a fő problem, hogy bkv barátunk beolvasztotta a jegybizniszbe a diszkrét szekuritit, illetve ami abból lett. Ott pedig nem dolgozott éőeszű ember. Bár budapest a százezer szekus városa, lehet bizonyos testsúly fölött és iq alatt le kéne vágni őket a gecibe...
(hú de elegem van már a kancigányozásból. olyan is van, hogy kanmagyar? miért nincs?)
Korrekt, átgondolt írás. Elismerésem!
Teljesen egyetértek az együttérzéseddel, de képzeld csak el, hogy milyen szar lehet bolti eladónak a sok csúnya vevőt kiszolgálni, vagy milyen rossz lehet a takarítóknak éjjel az üres épületekben mászkállni, vagy például a wc-s néniknek egész nap egy budi bejáratáná ücsörögni stb... Az együttérzés tehát helyes, de itt nem erről van szó, hanem arról, hogy ahol emberekkel dolgoznak ott ki kell szűrni az alkalmatlanokat - ezt sajnos sokan nem értik, akinek pedig kevés a fizetés az elmehet máshová dolgozni.

"De az összképből ugyan az jön le, mint bármi másban az országban."

Valóban sok országban van így, főleg tőlünk délebbre és keletebbre, de ott sem mindenütt...úgyhogy ezzel csak nyugtatod magad vagy inkább becsapod...
trójai van az oldaladon, a Kaspersky úgy sivalkodik ideérve, mint egy disznóvágáson.
azért ne hasonlítsunk a hullamosásal, hidd el inkább lennél ellenőr 1000x mint hullamosó:-))
Napraforgó,

teljesen egyetértek azzal, hogy ahol emberekkel kell foglalkozni - meg máshol is -, ott meg kell szűrni a jelentkezőket.

Pont arról is szólt kicsit a post, hogy adott helyeken a meló jellege, környezete és megfizetettsége miatt ez nem nagyon megy. .

Ez nem elfogadandó, meg jó, de nagyon úgy néz ki, hogy így működik.

Lehet, ha úgy keresnének, hogy nyelveket beszélő diplomásokat, havi millióért, akkor nem lennének ilyen gondok a placcon.
Ern0,

teljesen igazad van, azért is említettem, hogy ez általános jelenség.

És ha megfigyeled, akkor még a pincérek egy részénél is kitapinthatsz valami rejtett agressziót, ami nagyon jól kijön, amikor jogosan el kezded feszegetni az ordenáré hiányosságokat a melójában, és komolyan visszakóstolgat, még neki áll feljebb, és élete árán is küzd az utolsó szó jogáért.

Persze ez csak verbálisan és finomabban történik, de egy ilyen szituban számomra legalább annyira abszurdan meleg.

Ez a kénytelen vagyok itt lenni, és ezért így is csinálom dolog, mint ha általános országos vírus lenne.

Nem az, hogy joggal vagy jogtalanul, de most ide tett az élet (meg én saját magamat), és akkor itt próbálok helytállni, megfelelni, mert hogy én ide szorultam éppen, arról ugye senki nem tehet (ki tudja, talán még én sem), és így aki idevetődik enni, inni, ügyintézni, jegyet és bérletet mutogatni, annak joggal jár az a szintű kiszolgálás, ügyintézés, ami az idea, meg az, amit akkor adnék, ha nagyon jól megfizetve, életem álmaként pedáloznék itt.
candy,

egyetértek az észlelt jelentőséget illetően, a BKV biztonsági őr-jegyellenőr klónokkal erősít be.

Ez az a bizonyos evolúciós válaszreakció, amit említettem, és amit dark future is aggasztónak tart, hogy ezt a kontroll küzdelmet fizikai erő demonstrálása nélkül veszett ügynek érzik.

Hozzáteszem, szerintem nem is alaptalanul.

Na és akkor ebből van ez a kellemetlen hangulatú szép világ itt többek között.
rugo,

ha holnap nagyon komolyan választanom kénea kettő közül, hidd el nekem, hogy nagyon erős módon gondolkodóba esnék!:))

Na persze nem maga az ellenőri munka jellege miatt, hanem amit el kéne közben viselnem, hideget és meleget.
süti beállítások módosítása