Blog ószeres, akinél nem tudhatod milyen vackokat találhatsz amik talán még valamire jók lehetnek.
Tehetség és eredetiség nélküli, esetleges témaválasztású és minőségű műfajpróbálgató bohóckodás, játék.
Ne vedd komolyan, akkor nem teszünk sok kárt egymásban!

Utolsó kommentek


Kacatvilág nagyobb térképen való megjelenítése

web tracker

2006.11.29. 15:13 bcyke blogberlo, aki ott sem volt

gyárak

Nemtom, de valahogy úgy vagyok vele, hogy valahol kár, hogy eltűnnek a gyárak.

Azok a régiek, igaziak, mik még tényleg olyan gyárak voltak.

Pedig nem egy valami nagy léleképítő üzemek, meg soha nem is azok voltak, de az én lelkemben mindig valami furaság, érdekes varázs rakódik rájuk.

Lehet, hogy csak már letüntükben, innen nézve, mikorra ez a hangulat mi belőlük itt maradt. Vagy az ősz teszi, a borongós, mert valahogy ebbe fekszenek érdekesen bele.

Innen nézve már egy, de ha jelenidőben veszem, akkor szerintem két nagy korszakukat érezhetem, mikor voltak a kommenizmusban meg onnan kifutva a pangáséveiscoccializmusban, meg még ezek előtt, meg a második háború előtt, mikor szerintem a legigazibbak voltak.

A mostani széthullásukat már sehová sem veszem, mikor szerintem volt szocalista országos specifikumként először sok kis cég betelepülésével hozták létre azt a valamit, miben a raktártól az irpdáig volt minden, még nem már azok is kifejlődtek onnét, vagy a gyár vég rohadt ki alóluk, hogy aztán bármelyik okból is kifolyólag, de már üresen várják a letolásukat, és a helyükbe épülő ingatlanberuházást.

Mikor ilyen helyeken járok, két dolog jut az eszembe a sok másik mellett.

Hogy milyen hatással volt az emberi lélekszervezetben ilyen helyen dolgozni, mikor minden reggel olajos melósruhát kellett venni, hogy az az nap még koszosabb legyen a sok és nehéz piszkos munka közepette. Vajon a "gyári" életformán kívül, minek bumfordi bájai is voltak, ebből mi rakódhatott le az emberek belsejébe.

Ez a gondolat, valahol abban a bizonyos szoccos időszakban dereng, mint ha már legalább is ott tartott volna az ember, hogy neki olyan legyen, mire lényeges, hogy belülről mi rakódik le.

Vagy mert csak közelébb volt.

A másik, az távolabbi, az csak a valahogy úgy beilleszkedőbben romantikus, olyan régi idők focija szerű, mikor ez a fajta épület, olyan teljes egységben van fejemben az adott történelmi kor színével.

Mint ha akkor minden ilyen szürkés árnyalatú fekete-fehér filmként lett volna az életben.

Akkor még mint ha ez a gyárszerkezet jobban illet volna, helyén valóbb lett volna még az emberi társadalom fejlődéstörténetében.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kacatvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6919975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása