Blog ószeres, akinél nem tudhatod milyen vackokat találhatsz amik talán még valamire jók lehetnek.
Tehetség és eredetiség nélküli, esetleges témaválasztású és minőségű műfajpróbálgató bohóckodás, játék.
Ne vedd komolyan, akkor nem teszünk sok kárt egymásban!

Utolsó kommentek


Kacatvilág nagyobb térképen való megjelenítése

web tracker

2008.06.22. 11:32 bcyke blogberlo, aki ott sem volt

Gwynplaine

 

Victor Hugo Nevető embere foglalkoztatta Gulácsyt. A téma első képi megfogalmazásának történetét Gulácsy 1902-es, első firenzei tartózkodásának idejéből Lehel Ferenc örökítette ránk idézett művének 13. oldalán.
"Odahaza nem feszélyezve lakótársa jelenetétől a tükörben óraszámra fintorította arcát, a "Nevető Ember" szavait citálva és Gwynplaine nevét ordította. Majd hirtelen Burghardthoz fordult és meredt szemmel bámult annak készülő önarcképére; csontos ujjával rámutatva kiáltott: "Ne folytasd, elrontod Gwynplainet; ott lóg a cudar az akasztófán, a városszéli dombokon." Lakótársa álmélkodva tűrte, hogy Gulácsy megfordítva vásznát a tótágast állított önarcképet néhány ecsetvonással átalakítsa, míg abból csakugyan egy kísérteties dombos táj bontakozott ki, melyen a szél egy akasztott hulláját lóbálta."
A Burghardt Rezső képéből alakított Gulácsy festményt bizonyíthatóan még legalább két, a témát feldolgozó mű követte. A most felbukkant szerepjátszó önarckép mellett, a ma még lappangó, de reprodukcióról ismert Josiane és Gwynplaine című. (Közli: Lehel Ferenc m. 17/a és Szíj Béla: Gulácsy Lajos Bp. Corvina 1979. 8. ff. Kép)

Részlet a Magyar Nemzeti Galéria adatszolgáltatásából

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kacatvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr70533275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az az érdekes, hogy sok képén a háttérben is hátborzongató formák vehetők ki, egyszerre több is. Véletlen? Csak költői volt a kérdés.
Sok hátborzongató forma volt ott abban a fejben egyfolytában a háttérben.
süti beállítások módosítása